ЦРУ е отстранило от длъжност своя представител във Виена, обвинен, че

...
ЦРУ е отстранило от длъжност своя представител във Виена, обвинен, че
Коментари Харесай

Скандали в ЦРУ заради мистериозния хавански синдром

ЦРУ е отстранило от длъжност своя представител във Виена, упрекнат, че не е взел на съществено случаи на мистериозния Хавански синдром в екипа му и в посолството на Съединени американски щати в Австрия, предадоха международните организации, осведоми Българска телеграфна агенция.

Десетки случаи на синдрома при сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ, дипломати и техните фамилии са били установени във Виена наскоро, само че представителят на Централно разузнавателно управление на САЩ там е приел скептично изказванията и е показал апатия, написа в. " Вашингтон пост ", като се базира на източници от американското разузнаване. Засега Централно разузнавателно управление на САЩ нито е удостоверило, нито е отрекло информацията.

За първи път се заприказва за Хавански синдром през 2016 година измежду американски дипломати в Куба. Те започнаха да се оплакват, че не се усещат добре. Аферата излезе нескрито през 2017 година, когато Доналд Тръмп отзова огромна част от американските дипломати в Хавана.Над 20 американски държавни чиновници и членове на техните фамилии бяха наранени от синдрома в интервала края на 2016 година - май 2018 година Канадски дипломати също са били наранени.

През 2018 година сходни признаци се появиха при десетина американски дипломати в Китай. Случаи бяха регистрирани след това в Германия, Австралия, Русия, Тайван и даже във Вашингтон.

Още през юли " Ню Йоркър " заяви за над 20 случая във Виена от началото на годината. През този месец шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс пък сподели, че към 100 сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ и техните фамилии са измежду 200-те американски представители, изумени от Хаванския синдром.

Засегнатите дипломати страдат от проблеми с равновесието, от световъртеж, от проблеми с координацията, с придвижването на очите, те изпитват безпокойствие, нервност и са жертви на по този начин нареченото " когнитивна мъгла ". При някои от тях са били диагностицирани даже мозъчни лезии.

Според отчет на Американската академия на науките силата, ориентирана от радиовълни, е евентуална причина за тези признаци.Някои американски представители даже заподозряха страни като Русия, че може да са забъркани.

Визитата на американската вицепрезидентка Камала Харис във Виетнам в края на август бе забавена с няколко часа от необикновен здравен случай, сигнализиран от американското посолство в Ханой, като се заприказва тогава отново за Хавански синдром.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР